Bunge verhuist naar HoogTij

Gemeente Zaanstad en Port of Amsterdam blij met voorgenomen verhuizing van Bunge naar HoogTij


november 2021
Vandaag heeft Bunge Loders Croklaan bekendgemaakt dat zij van plan is haar productielocatie te verplaatsen van Wormerveer naar HoogTij. De nieuwe duurzame fabriek vervangt ook de eind vorig jaar verkochte productielocatie van Bunge in Rotterdam. De gemeente Zaanstad en Port of Amsterdam zijn als eigenaren van HoogTij verheugd dat Bunge Loders Croklaan zijn positie in onze regio wil versterken.

Bunge Loders Croklaan is de plantaardige oliën divisie van multinational Bunge. Het bedrijf  geeft aan dat het in 2030 op de nieuwe locatie zijn uitstoot vermindert met 90% ten opzichte van de huidige gezamenlijke uitstoot in Wormerveer en Rotterdam. Zaanstad en de Amsterdamse haven hebben als doel om tussen 2030 en 2040 klimaatneutraal te zijn en zijn dan ook blij dat Bunge deze ambities deelt en investeert in duurzaamheid en innovatie.

Onderdeel van het Zaanse DNA

De gemeente is trots dat Bunge Loders Croklaan ervoor kiest om in Zaanstad te blijven. De onderneming is onderdeel van het Zaanse DNA.  Het bedrijf startte in 1891 als Crok & Laan en groeide door de jaren heen uit tot een wereldspeler van formaat. De voorgenomen investering in een innovatieve fabriek verstevigt de positie van Zaanstad binnen de food-industrie.

Goed voor werkgelegenheid

Wethouder EZ Hans Krieger van Zaanstad: “De werkgelegenheid én de know-how blijven in Zaanstad. Daarnaast komt er op de huidige locatie in Wormerveer ruimte voor gebiedsontwikkeling. De verhuizing betekent een verbetering van de leefbaarheid in Wormerveer en dit creëert ruimte voor een nieuwe woon-werk-wijk. Gezien het belang van Bunge Loders Croklaan voor onze regio en onze enorme woningbouwopgave, is dit plan geweldig voor onze stad.”

Bunge Loders Croklaan maakt ook deel uit van Techlands. Dit is een samenwerking tussen Zaanstad, andere overheden en Zaanse bedrijven om samen te investeren in technische opleidingen om meer mensen aan een baan in de techniek te helpen. De komst van de innovatie-afdeling van Bunge Loders Croklaan naar Zaanstad betekent een impuls voor Techlands en voor de werkgelegenheid van de toekomst.

Differentiatiestrategie haven

HoogTij, een gezamenlijk initiatief van Port of Amsterdam en gemeente Zaanstad, is bestemd voor industriële activiteiten. Het historisch sterke food-cluster van zo’n 150 jaar oud in het Noordzeekanaalgebied wordt met de komst van Bunge Loders Croklaan verder uitgebreid. De haven wil differentiëren en haar positie in de agri-producten en -lading versterken. Deze vestiging past uitstekend bij dit streven.

Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam: “Met de komst van Bunge Loders Croklaan naar de haven behouden we een wereldspeler op het gebied van de productie van plantaardige vetten en oliën, waaronder palm-, zonnebloem- en kokosolie. Bunge is ook gecommitteerd aan ontbossingsvrije supply chains en samen hebben wij afspraken gemaakt die te borgen. Port of Amsterdam zet zich in voor de verduurzaming van internationale handelsketens, onder andere door een duurzaam vestigingsbeleid. Wij zijn verheugd dat Bunge Loders Croklaan die ambitie met ons deelt.” 

luchtfoto van HoogTijBunge komt op deze plek op HoogTij

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring